Vorige les
´Ik vond het supergaaf, en zal snel weer gaan surfen!´
"Het doel van vereniging Buitenspelen is om jongeren uit de stad kennis te laten maken met deze beleving en ze uit hun dagelijkse sleur te trekken."

Jongeren en natuur

Het enige stukje natuur dat de meeste stedelijke jongeren in hun dagelijks leven zien is het lokale park. Dat park weegt lang niet op tegen de meerwaarde van een bezoek aan een omgeving die ook daadwerkelijk door de natuur is gecreëerd, zoals de kust.

De bevinding dat natuur in de stad het qua belevingswaarde moet afleggen tegen “echte” natuur buiten de stad wordt bevestigd door onderzoek van De Boer & Visschedijk (1994), waarin meer dan de helft van de ondervraagden het oneens was met de stelling dat “Parken, bomen, struiken, bloemperken etc. in de stad belangrijker zijn dan bossen en natuurgebieden buiten de stad”.

Volgens sommige onderzoekers kan de sterke voorkeur voor ‘echte’ natuur buiten de stad boven natuur in de stad worden verklaard doordat dit type natuur bepaalde, unieke belevingswaarden vertegenwoordigt die vanzelfsprekend niet van toepassing zijn op stadsnatuur (o.a. Kaplan & Kaplan, 1989; Lengkeek, 1994). “Door de uitgestrektheid en afwezigheid van zichtbare menselijke invloeden biedt echte natuur buiten de stad mensen de mogelijkheid om er even helemaal uit te zijn en niet herinnerd te worden aan dagelijkse zorgen en beslommeringen.”

Omdat de behoefte om er even helemaal uit te zijn sterker wordt naarmate een samenleving meer verstedelijkt en ontkerkelijkt, is het niet verwonderlijk dat juist in de moderne tijd de echte natuur buiten de stad voor steeds meer mensen de functie van een nieuwe religie
vervult.

Naar ons inziens zijn het echter de jongeren die zich dit nog niet realiseren en vast komen te zitten in hun dagelijkse sleur.

 

 

surfschool
"Het enige stukje natuur dat de meeste stedelijke jongeren in hun dagelijks leven zien is het lokale park. Dat park weegt lang niet op tegen de meerwaarde van een bezoek aan een omgeving die ook daadwerkelijk door de natuur is gecreëerd, zoals de kust."